Kesihatan

Ia menggemaskan tetapi jangan hanya menyentuh dan mencium bayi

"Bayi yang baru lahir sangat comel, terutama jika mereka adalah ahli keluarga baru, sebagai saudara anda pasti tidak tahan mencium atau memeluknya. Namun, jika anda tidak sihat, anda harus mengelakkan hubungan langsung dengan bayi untuk menghalangnya daripada dijangkiti penyakit yang anda bawa. "

, Jakarta - Hampir semua orang akan sangat gembira dengan kelahiran bayi. Bayi yang kecil dan menggemaskan ini akhirnya berjaya dilahirkan dengan sihat sehingga pasti semua ahli keluarga ingin mengenalinya dengan lebih baik.

Namun, itu tidak bermaksud anda boleh menyentuh, mencium, atau memegang bayi yang baru lahir dengan bebas. Kerana ada risiko kesihatan ketika bayi bersentuhan dengan orang dewasa yang sakit. Sebenarnya, menyentuh dan mencium bayi yang sistem imunnya belum matang dapat meningkatkan risiko dijangkiti meningitis virus, herpes simplex, dan penyakit berbahaya lain.

Baca juga: Petua Penjagaan untuk Bayi Baru Lahir

Bahaya Tersembunyi Sentuhan Langsung dengan Bayi

Memetik cerita dari halaman Yang Sihat , bayi berusia 18 hari akhirnya mati setelah dijangkiti virus herpes. Pada mulanya semasa kelahiran, bayi ini kelihatan sangat sihat, tetapi keadaannya tiba-tiba merosot. Dan ketika doktor melakukan pemeriksaan, didapati bayi tersebut dijangkiti virus herpes simplex.

Sebenarnya, ibu bapanya tidak menghidap virus ini. Oleh itu, kemungkinan besar bayi mendapatnya dari pendedahan kepada orang luar. Biasanya, virus ini tidak membahayakan nyawa orang dewasa, tetapi boleh menjadi serius dan mematikan pada bayi, terutama bayi baru lahir.

Itulah sebab mengapa ibu bapa dilarang membiarkan orang mencium dan menyentuh bayinya. Di samping itu, anda sebagai orang luar juga harus menahan diri dari menyentuh bayi yang baru lahir untuk mengelakkan mereka daripada jangkitan virus yang mungkin tidak sengaja melekat pada tubuh.

Sekiranya anda melihat gejala yang tidak biasa pada bayi yang baru lahir, jangan berlengah untuk menjalani pemeriksaan di hospital. Segera buat janji temu dengan doktor di hospital menggunakan aplikasi supaya lebih praktikal. Ingat, sebarang keadaan kesihatan akan lebih mudah dirawat jika dirawat lebih awal.

Baca juga: Fahami 5 Etika Mengunjungi Bayi Baru Lahir

Selain itu, ketakutan ini bukan tanpa alasan, menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Kesihatan NSW , kanak-kanak berisiko tinggi mendapat penyakit berjangkit. Ini disebabkan oleh sistem imun yang kurang berkembang. Bayi yang sakit atau dilahirkan sebelum waktunya lebih cenderung dijangkiti penyakit ini.

Oleh itu, ibu bapa perlu menghadkan hubungan bayi dengan orang luar atau orang asing setelah beberapa minggu meninggalkan hospital. Sekiranya seseorang datang mengunjungi rumah, pastikan para tetamu telah mencuci tangan dengan air suam dan sabun sebelum menyentuh bayi.

Pastikan juga ibu bapa tidak menerima kunjungan rakan atau saudara yang sakit. Elakkan juga membawa bayi anda ke tempat-tempat sesak yang mempunyai penyaman udara, seperti pusat membeli-belah, stesen, atau tempat awam di mana peredaran udara tersekat.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

Risiko yang Boleh Dibawa Bayi dari Sentuhan dan Kiss

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh berlaku pada bayi jika mereka bersentuhan langsung dengan orang lain melalui mencium dan menyentuh:

Herpes oral

Bayi cukup mudah terkena herpes oral. Ia disebabkan oleh virus herpes simplex tipe 1 (HSV 1) dan bermula seperti lepuh kecil di sekitar bibir atau mulut. Dari kawasan ini, penyakit ini boleh merebak ke kawasan muka yang lebih luas, seperti hidung, pipi, dan dagu. Masalahnya tidak berhenti di situ, apabila virus masuk ke dalam tubuh, virus itu akan bertahan seumur hidup.

Penyakit Pernafasan akibat Pendedahan kepada RSV (Virus Sinyal Pernafasan)

RSV membawa kepada keadaan di mana paru-paru bayi dijangkiti yang menyukarkan bayi untuk bernafas.

Alahan

Ramai kanak-kanak dan orang dewasa mengalami alahan yang disebabkan oleh objek tertentu atau makanan lain. Orang luar biasanya tidak begitu memahami bahawa bayi perlu bebas dari makanan yang boleh menyebabkan alahan.

Walaupun seseorang datang berkunjung menggunakan produk solek tertentu, mereka tidak tahu bahawa terdapat gluten di gincu mereka. Gluten boleh menyebabkan tindak balas autoimun dalam tubuh yang boleh membahayakan kesihatan anak.

Perkara yang sama berlaku untuk parabens, formaldehid, warna tiruan dan banyak lagi. Bahan ini dianggap sebagai pengganggu endokrin dan bahkan didapati berkaitan dengan risiko barah. Oleh itu, disarankan agar orang yang menggunakan produk tersebut mengelakkan mencium bayi. Dengan cara ini, ibu bapa dapat melindungi bayi mereka daripada terkena kosmetik yang mengandungi bahan kimia beracun ini.Rujukan:
Bayi Penting. Diakses pada tahun 2021. Mengapa anda tidak boleh membiarkan orang mencium bayi anda?
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diperoleh pada tahun 2021. Mencium Bayi- Adakah Bahaya bagi Anak Anda?
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. Sebab Menakutkan Anda Tidak Pernah Membiarkan Seseorang Mencium Bayi Anda.