Kesihatan

Cara Mengatasi Kecurigaan dalam Hubungan

, Jakarta - Hubungan mesti berdasarkan kepercayaan bersama. Tanpanya, sukar untuk mengekalkan hubungan dalam jangka masa panjang. Sesungguhnya, perasaan cemas dan curiga mungkin ada, tetapi jika mereka berlebihan, sudah tentu ia tidak baik. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara terbaik untuk mengatasi kecurigaan pada pasangan anda sekiranya anda mahukan yang terbaik dalam hubungan. Baca ulasan penuh di bawah!

Kaedah Mengatasi Kecurigaan Pada Pasangan

Kegelisahan dan kecurigaan adalah sikap yang berpotensi mengatasi perasaan romantis pada pasangan. Ini dapat mengurangkan atau memusnahkan perasaan intim yang seharusnya terbentuk di antara dua orang itu. Kecurigaan ini dapat berkembang menjadi perasaan paranoid sehingga semua yang dilakukan oleh pasangan anda menjadi serba salah. Potensi untuk menimbulkan konflik lebih tinggi yang akhirnya membuat pergaduhan sering terjadi.

Baca juga: Romantik Juga Memerlukan Psikologi

Perasaan curiga dapat menjadi lebih parah apabila seseorang benar-benar jatuh cinta dengan pasangannya. Perasaan cinta euforia terus meningkat dan anda merasa terdedah apabila mengetahui bahawa anda tidak sepenuhnya mengawal segala yang dilakukan oleh orang yang anda sayangi. Kecurigaan ini juga dapat timbul kerana takut bahawa hubungan yang sedang berlangsung tidak berjalan dengan baik.

Oleh itu, anda mesti mengetahui cara terbaik untuk mengatasi kecurigaan berlebihan pada pasangan anda. Memupuk kepercayaan antara satu sama lain adalah mustahak untuk mempunyai hubungan yang sihat. Berikut adalah beberapa kaedah berkesan untuk mengatasi perasaan curiga pada pasangan anda:

1. Bina Lampiran antara satu sama lain

Tidak ada cara yang lebih kuat untuk mengatasi konflik, cemburu, dan kecurigaan dalam hubungan daripada dengan meluangkan masa untuk melakukan sesuatu yang positif bersama. Ini dapat membina ikatan yang kuat dengan pasangan anda sehingga anda dapat mengatasi segala kesulitan yang timbul. Apabila banyak kenangan indah terbentuk, perasaan curiga yang timbul dapat ditangani dengan baik.

Cobalah untuk membiasakan diri dengan aktiviti yang dapat membuat anda merasa dekat dan berhubungan dengan pasangan anda. Sekiranya anda masih berpacaran, biasakanlah untuk bertemu lebih kerap dan meluangkan masa bersama. Dengan melakukan perkara seperti berpegangan tangan, bersenam, dan melakukan hobi bersama, anda dapat menjalin hubungan antara satu sama lain dengan lebih baik.

Baca juga: Inilah sebab lelaki menipu menurut sains

2. Berkomunikasi secara terbuka

Cara yang berkesan untuk mengatasi kecurigaan pada pasangan anda adalah dengan meningkatkan komunikasi harian. Semakin rendah komunikasi, semakin sukar untuk menghasilkan kepercayaan yang tinggi. Ini kerana anda tidak mengetahui semua perkara lain dan akan melakukannya sehingga timbul kerisauan. Oleh itu, cubalah beritahu pasangan anda tentang semua yang anda mahukan. Komunikasi yang baik adalah satu-satunya cara untuk mengetahui apakah pasangan anda dapat menenangkan keadaan dan keadaan akan menjadi lebih baik.

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari mengenai cara lain yang paling berkesan untuk mengatasi kecurigaan dengan pasangan. Hanya dengan muat turun permohonan Di App Store atau Play Store, anda dapat menikmati kemudahan kesihatan dengan berinteraksi dengan pakar perubatan tanpa perlu meninggalkan rumah.

3. Mengurangkan Kecurigaan Berlebihan

Perasaan curiga yang berlebihan dapat membuat anda merasa gelisah, tegang, berdebar-debar jantung, sehingga sukar untuk berehat. Oleh itu, anda mesti betul-betul mengawal pemikiran negatif yang anda rasakan. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi pemikiran negatif adalah bermeditasi selama 10 minit setiap hari. Duduk dengan tenang dan bernafas mengikut irama dapat membebaskan minda dari semua perkara buruk.

Baca juga: Ini adalah 5 tanda pasangan bersedia untuk komited

Sekarang anda sudah tahu cara ampuh untuk mengatasi kecurigaan yang berlebihan pada pasangan anda. Cubalah beri kepercayaan lebih kepada pasangan anda agar rasa kekitaan antara satu sama lain menjadi semakin kuat. Sekiranya anda terus curiga, tidak mustahil pasangan anda tidak tahan pada akhirnya dan memilih untuk mengakhiri hubungan yang ada.

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 4 Cara Mengatasi Ketidakamanan dalam Hubungan Romantik.