Kesihatan

Bahagian C Dapat Meningkatkan Risiko Hernia

Jakarta - Hernias lebih dikenali sebagai "downswings". Keadaan ini berlaku apabila organ dalam badan menekan dan keluar melalui otot sekitar atau tisu penghubung yang lemah. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan hernia, termasuk mengangkat beban berat terlalu kerap, melakukan regangan terlalu keras semasa buang air besar, bersin sentiasa, kenaikan berat badan secara tiba-tiba, dan pengumpulan cecair di rongga perut.

Baca juga: 3 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Hernias

Hernia merangkumi komplikasi kelahiran caesar yang jarang berlaku

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal PLoS One melaporkan bahawa hanya sekitar 0.2 peratus wanita hamil yang menjalani pembedahan caesar memerlukan pembedahan hernia. Kajian ini menyatakan bahawa risiko hernia lebih kerap berlaku pada wanita hamil yang menjalani pembedahan caesar dengan sayatan midline (atas ke bawah) berbanding wanita hamil yang menjalani pembedahan caesar dengan sayatan melintang (sisi ke sisi). Risiko hernia selepas pembedahan caesar juga meningkat pada wanita hamil yang mempunyai organ perut dan tisu penghubung yang lemah, mengandung kembar, mempunyai riwayat hernia perut, dan mempunyai diabetes kehamilan dan obesiti semasa kehamilan.

Baca juga: Mengangkat Berat Berat Sebab Hernias, Mitos atau Fakta?

Hernia selepas kelahiran caesar disebut hernia insisional. Simptom utamanya ialah munculnya benjolan dekat atau melekat pada sayatan pembedahan. Benjolan tidak muncul sejurus selepas operasi, tetapi beberapa tahun selepas itu. Benjolan Hernia biasanya terlihat ketika berdiri tegak, batuk, dan melakukan aktiviti fizikal (seperti mengangkat objek di atas kepala). Ciri-ciri benjolan berwarna seperti kulit dengan berbagai ukuran, mulai dari ukuran anggur hingga sangat besar. Benjolan boleh berubah lokasi atau bertambah besar dari masa ke masa.

Gejala Khusus Hernia Selepas bahagian C

Selain benjolan di perut, hernia selepas pembedahan caesar juga dicirikan oleh gejala berikut:

  • Sembelit. Bahagian caesar berlaku di kawasan perut, sehingga membuat organ sekitarnya terjejas. Contohnya, perubahan kedudukan usus akibat pembedahan caesar meningkatkan risiko sembelit akibat gangguan proses pencernaan dan pembuangan bahan buangan di dalam badan. Perut terdedah kepada kerengsaan dan menyebabkan gejala seperti mual dan muntah.

  • Sakit perut. Gejala-gejala ini sering dianggap remeh. Anda perlu berhati-hati jika selepas pembedahan caesar, benjolan muncul di sekitar perut dan disertai dengan sakit perut yang teruk.

Rawatan Hernia Post-C-section

Hernia pasca-caesar yang tidak dirawat meningkatkan risiko pendarahan, penumpukan cecair di organ perut, penyumbatan usus, dan perforasi usus. Sebilangan besar kes hernia selepas pembedahan caesar dirawat dengan pembedahan tambahan.

Tujuannya adalah untuk menghilangkan hernia melalui anestesia. Hernia yang diklasifikasikan sebagai ringan memerlukan anestesia tempatan, sementara hernia yang diklasifikasikan sebagai teruk memerlukan anestesia umum. Penentuannya berdasarkan jenis dan lokasi penampilan hernia. Pakar bedah membuang hernia melalui pembedahan terbuka (memotong perut) atau laparoskopi (menggunakan sayatan kecil). Proses pemulihan selepas pembedahan hernia memakan masa 6 minggu.

Baca juga: Tanpa Pembedahan, Atasi Hernia dengan Latihan Ini

Sekiranya anda menemui benjolan dan mengalami gejala yang serupa dengan hernia selepas pembedahan caesar, segera berjumpa doktor . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!