Kesihatan

Ini Berlaku Sekiranya Tahap Kalium dalam Darah Tinggi

Jakarta - Tahukah anda bahawa darah adalah salah satu komponen terpenting dalam tubuh manusia? Darah mempunyai banyak fungsi penting dalam tubuh sebagai alat untuk mengedarkan nutrien, oksigen, hormon, dan pelbagai bahan penting lain ke bahagian tubuh yang memerlukannya.

Baca juga: Ini adalah sebab orang yang menghidap diabetes mellitus boleh menderita hiperkalemia

Tidak hanya zat peredaran yang diperlukan oleh tubuh, darah juga berperanan untuk membuang zat yang tidak lagi berguna dalam tubuh ke sistem pembuangan termasuk ginjal, paru-paru, dan hati. Dengan cara itu, setiap orang disarankan untuk menjaga kesihatan darah untuk mengelakkan pelbagai gangguan darah, salah satunya adalah hiperkalemia.

Faktor yang Meningkatkan Risiko Hiperkalemia

Setiap darah manusia mempunyai tahap kalium. Biasanya, ukuran kadar kalium dalam darah adalah 3.6 hingga 5.2 milimol seliter. Sekiranya tahap kalium dalam darah terlalu tinggi, keadaan ini berbahaya dan dikenali sebagai hiperkalemia.

Kalium mempunyai fungsi yang cukup baik untuk tubuh, seperti memfasilitasi fungsi otot, saraf, dan jantung. Walau bagaimanapun, kandungan kalium yang terlalu tinggi dalam darah boleh mengganggu aktiviti elektrik jantung. Sekiranya tidak diperiksa, seseorang yang menderita hiperkalemia dapat mengalami gangguan fungsi jantung, seperti penurunan degupan jantung, berhenti jantung secara tiba-tiba hingga mati.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan kerentanan seseorang terhadap hiperkalemia, seperti orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal. Salah satu fungsi ginjal dalam badan adalah mengimbangkan tahap kalium dalam darah. Apabila fungsi ginjal tidak berfungsi dengan baik, ginjal tidak dapat membuang lebihan kalium dalam darah atau dari badan.

Hormon aldosteron dalam badan membantu buah pinggang menyingkirkan lebihan kalium dalam darah. Walau bagaimanapun, orang dengan penyakit Addison menghasilkan tahap rendah hormon aldosteron, jadi keadaan ini meningkatkan risiko mengalami hiperkalemia.

Baca juga: Inilah Punca Kegagalan Buah Pinggang yang Dialami oleh Hiperkalemia

Bukan hanya itu, kerosakan tisu di dalam badan juga boleh menyebabkan kadar kalium dalam badan meningkat. Ini kerana sel badan yang rosak melepaskan kalium ke dalam aliran darah. Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan kerosakan tisu di dalam badan, seperti pembedahan, kecederaan, luka bakar, dan anemia hemolitik.

Selain keadaan kesihatan, seseorang boleh mengalami hiperkalemia kerana pengaruh penggunaan ubat-ubatan. Ubat keradangan bukan steroid, ubat tekanan darah tinggi, heparin, ketoconazole dan cotrimoxazole boleh menyebabkan seseorang berisiko tinggi terkena hiperkalemia.

Inilah yang berlaku pada badan apabila anda mengalami hiperkalemia

Apabila seseorang mengalami peningkatan jumlah kalium dalam darah, terdapat beberapa perubahan dalam tubuh yang menjadi gejala. Walau bagaimanapun, gejala yang dialami berbeza dan ditentukan berdasarkan jumlah peningkatan kalium dalam darah.

Namun, pada umumnya penghidap hiperkalemia mengalami keadaan badan yang menjadi lemah dan berasa selalu letih. Bukan hanya itu, penghidap hiperkalemia akan mengalami loya dan muntah disertai dengan masalah pernafasan dan sakit dada. Kesemutan dan mati rasa juga dapat menjadi tanda bagi orang yang menderita hiperkalemia.

Tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala gangguan darah. Ujian darah dan ujian air kencing boleh dilakukan untuk memantau kadar kalium dalam darah. Sementara itu, untuk mengelakkan masalah jantung, pemeriksaan melalui elektrokardiografi diperlukan untuk memeriksa irama jantung untuk mengelakkan gangguan.

Baca juga: 5 Jenis Rawatan untuk Mengatasi Hiperkalemia

Hyperkalemia boleh mencetuskan perubahan degupan jantung, yang dikenali sebagai aritmia. Keadaan ini boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera. Penangguhan rawatan boleh menyebabkan komplikasi yang lebih teruk, seperti serangan jantung dan kematian secara tiba-tiba.

Kami mengesyorkan agar anda mengawal jumlah kalium dalam pengambilan makanan yang dimakan. Bagi anda yang sangat berisiko mengalami hiperkalemia, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan rutin agar keadaan kesihatan anda terjaga dengan baik.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Hyperkalemia
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hyperkalemia