Kesihatan

Inilah Mengatasi Cirit-Birit pada Kanak-kanak. Jangan Salah, Ya!

, Jakarta - Cirit-birit sebenarnya adalah cara tubuh membersihkan bakteria. Proses ini boleh berlangsung selama beberapa hari dan lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa. Cirit-birit pada kanak-kanak biasanya diikuti oleh demam, mual, muntah, kekejangan dan dehidrasi. Cari penyebabnya agar ibu dapat mengetahui cara mengatasi cirit-birit pada anak.

Penyebab cirit-birit pada kanak-kanak adalah jangkitan dengan virus rotavirus atau bakteria salmonella, atau bahkan parasit seperti giardia. Virus adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa. Gejala cirit-birit biasanya disertai sakit kepala dan perut. Cirit-birit juga boleh disebabkan oleh keracunan makanan. Gejala biasanya muncul dengan cepat, termasuk muntah, tetapi juga boleh hilang dalam 24 jam.

Semasa rawatan, ingatlah bahawa si kecil anda tidak kekurangan cecair badan. Beri susu tambahan untuk bayi dan kanak-kanak. Ini kerana air sahaja tidak mengandungi cukup natrium, kalium dan nutrien lain sehingga anak-anak perlu tetap terhidrasi. Bincangkan dengan doktor, jumlah air yang diperlukan oleh anak anda semasa cirit-birit.

Kanak-kanak yang cukup tua boleh minum apa sahaja semasa cirit-birit, kerana air adalah cara mudah untuk memulihkan cecair yang dikeluarkan melalui muntah atau buang air besar.

Kekeringan yang teruk boleh menyebabkan kejang, kerosakan otak, dan juga kematian. Oleh itu, pastikan anak anda terhidrasi dengan baik. Segera hubungi doktor sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda berikut:

  1. Kepala pening dan seperti melayang
  2. Mulut kering dan melekit
  3. Air kencing kuning gelap, terlalu sedikit atau tidak ada air kencing
  4. Sedikit atau tidak ada air mata ketika menangis
  5. Kulit kering dan sejuk
  6. Kurang tenaga

Sekiranya anda sebagai ibu bapa ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua menangani cirit-birit pada anak-anak, anda boleh terus meminta pelbagai doktor dalam aplikasi melalui panggilan suara / video dan berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat dan vitamin yang akan dihantar terus ke destinasi anda dalam satu jam. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan tanpa perlu keluar rumah, anda tahu. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store atau Google Play.