Kesihatan

Fraktur Metatarsal, Apa Bahayanya?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar masalah tulang yang disebut patah metatarsal? Dua hari yang lalu, artis Luna Maya terpaksa mengatasi keadaan ini di kakinya. Berita ini diketahui dari muat naik Instagram Ari Lasso, pada hari Isnin (1/9/20). Namun, sehingga kini perincian punca kecederaan yang dialami Luna belum diketahui dengan tepat.

Sebenarnya, apakah simptom dan penyebab patah tulang metatarsal? Apakah bahaya keadaan ini bagi tubuh penghidapnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Tulang Ke-5 Yang Selalunya Retak

Fraktur atau patah tulang berlaku apabila tulang patah, mengakibatkan perubahan kedudukan atau bentuknya. Fraktur berlaku apabila tulang mengalami hentakan atau mengalami tekanan yang besar, lebih besar daripada kekuatan tulang. Lalu, bagaimana dengan patah tulang metatarsal seperti yang dialami oleh Luna Maya?

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional (NIH) - Medline Plus, Tulang metatarsal adalah tulang panjang di kaki yang menghubungkan pergelangan kaki ke jari kaki. Tulang-tulang ini membantu mengimbangkan badan semasa kita berdiri dan berjalan.

Metatarsal terdiri daripada lima tulang. Dari lima tulang, metatarsal ke-5, yang menghubungkan tulang luaran ke jari kaki, adalah tulang yang paling banyak patah tulang. Fraktur metatarsal ke-5 ini juga dipanggil Jones patah tulang (Fraktur Jones). Kawasan tulang ini mempunyai aliran darah yang rendah, menyukarkan penyembuhan.

Kembali ke soalan di atas, apa yang menyebabkan patah tulang metatarsal?

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Trauma ke Gangguan Sistem Saraf

Menurut NIH, terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan patah tulang metatarsal. Contohnya, pukulan atau hentakan secara tiba-tiba, putaran kaki yang teruk ( kelainan teruk ), atau berlebihan.

Terdapat dua jenis fraktur metatarsal, iaitu fraktur akut dan fraktur tekanan. Fraktur metatarsal akut disebabkan oleh kecederaan atau trauma pada kaki secara tiba-tiba. Sementara itu, fraktur tekanan berlaku kerana kecederaan atau tekanan yang berlaku berulang kali. Contohnya, kaki sering digunakan untuk membawa beban berlebihan berulang kali.

Terdapat satu perkara yang perlu diperhatikan mengenai patah tekanan. Walaupun alasan yang tepat tidak diketahui, keretakan tekanan lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Menurut NIH, patah tekanan ini paling kerap berlaku pada mereka yang:

 • Peningkatan tahap aktiviti secara mendadak.
 • Melakukan aktiviti yang banyak memberi tekanan pada kaki. Contohnya ialah berlari, menari, melompat, atau berbaris (seperti dalam tentera).
 • Mengalami masalah tulang seperti osteoporosis atau artritis.
 • Mempunyai gangguan sistem saraf yang menyebabkan kehilangan perasaan (mati rasa) di kaki. Contohnya, seperti kerosakan saraf akibat diabetes.

Nah, bagi anda yang mempunyai faktor risiko di atas, tidak ada salahnya untuk berbincang dengan doktor anda untuk mengelakkan patah metatarsal. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Sebabnya, bagaimana dengan gejala patah tulang metatarsal?

Petua Merawat Tulang Metatarsal

Seperti patah tulang secara umum, gejala patah tulang metatarsal (stres fraktur) umumnya dicirikan oleh rasa sakit. Kesakitan ini boleh berlaku semasa melakukan aktiviti, tetapi kadang-kadang bertambah baik ketika kaki direhatkan.

Dalam beberapa kes, rasa sakit akibat patah tekanan boleh berlaku dari masa ke masa. kamu tahu. Gejala patah metatarsal juga dapat dicirikan oleh kawasan yang terasa lembut di tempat patah tulang, ketika kita menyentuhnya.

Nah, bagaimana melegakan simptom kesakitan pada fraktur metatarsal, berikut adalah petua yang boleh dilakukan, menurut pakar di NIH:

 • Kurangkan aktiviti, rehatkan kaki yang cedera.
 • Jangan melakukan aktiviti atau sukan yang menyebabkan patah tulang, atau aktiviti yang terlalu berat.
 • Angkat kaki (angkat kaki) untuk mengurangkan bengkak dan kesakitan.
 • Kompres menggunakan ketulan ais yang telah dimasukkan ke dalam beg plastik atau dibalut dengan kain.
 • Kompres selama kira-kira 20 minit setiap jam (tidak perlu memampatkan semasa tidur) selama 48 jam pertama. Pada keesokan harinya, kompres sebanyak 2 hingga 3 kali sehari.
 • Sekiranya perlu, minum ubat penahan sakit seperti ibuprofen untuk mengurangkan kesakitan. Sebaiknya tanyakan kepada doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda mempunyai penyakit jantung, tekanan darah tinggi, penyakit buah pinggang atau hati.
 • Jangan mengambil ubat lebih daripada dos yang disyorkan.

Baca juga: 8 Jenis Kaki Patah Yang Dialami Orang

Sekiranya gejala tidak membaik, anda pasti perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami:

 • Bengkak, sakit, mati rasa, kesemutan di kaki, pergelangan kaki, atau keadaan yang semakin teruk.
 • Perubahan warna pada kaki (hingga ungu).
 • Demam.

Hati-hati, patah metatarsal ini boleh menjadi lebih teruk jika tidak berehat atau dirawat dengan betul. Dalam beberapa kes, patah tulang yang satu ini boleh menyebabkan artritis pada sendi jari kaki.

Di samping itu, dalam beberapa kes patah metatarsal sering disangka keseleo, jadi penderita berpendapat keadaan ini dapat bertambah baik hanya dengan berehat. Nah, kesalahan ini boleh menyebabkan masalah baru, dan menjadikan proses penyembuhan lebih lama.Rujukan:

Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Fraktur metatarsal (akut) - selepas rawatan

Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Fraktur tekanan metatarsal - selepas rawatan

Pesakit UK. Diakses pada tahun 2020. Fraktur Metatarsal