Kesihatan

Perhatikan, 6 Makanan Ini Dapat Mengekalkan Tekanan Darah

Jakarta - Tekanan darah tinggi atau darah tinggi bukanlah penyakit berjangkit, tetapi di negara kita kadar penyakit ini cukup membimbangkan. Menurut data Kementerian Kesihatan (2016), terdapat sekurang-kurangnya 63 juta kes tekanan darah tinggi, yang mengakibatkan 427.000 kematian. Cukup banyak bukan?

Persoalannya, bagaimana anda menjaga tekanan darah anda stabil? Atau adakah kaedah yang berkesan untuk menurunkan tekanan darah?

Sebenarnya, bagaimana menjaga tekanan darah stabil tidaklah sukar. Anda melakukan ini dengan melakukan senaman secara teratur, berehat secukupnya, mengelakkan faktor risiko (seperti merokok dan alkohol), dan mengambil makanan berkhasiat yang seimbang.

Jadi, mengenai makanan, jenis makanan apa yang dapat menurunkan tekanan darah?

Baca juga: Ini Menyebabkan Tekanan Darah Boleh Meningkat Secara drastik

1. Timun

Ingin mengetahui faktor penyebab tekanan darah tinggi? Tekanan darah tinggi boleh berlaku apabila terdapat terlalu banyak garam (natrium) dan terlalu sedikit kalium dalam makanan kita. Hati-hati, kandungan garam yang berlebihan dapat mengikat banyak air. Keadaan ini boleh menjadikan jumlah darah meningkat.

Jadi, apa kaitannya dengan timun? Timun mengandungi banyak kalium. Kalium adalah elektrolit yang membantu mengatur jumlah natrium (kandungan garam) yang ditahan oleh buah pinggang. Dengan kata lain, kalium bertanggungjawab untuk mengawal tekanan darah seseorang.

Tidak hanya itu, timun juga kaya dengan vitamin C, kalium, dan antioksidan, seperti karotenoid dan tokoferol. Nutrien ini diperlukan oleh tubuh untuk mengawal atau menurunkan tekanan darah.

Baca juga: 6 Cara Mengekalkan Tekanan Darah Semasa Kehamilan

2. Beri

Beri, terutama blueberry, kaya dengan sebatian semula jadi yang disebut flavonoid. Menurut satu kajian, pengambilan sebatian ini dapat mencegah tekanan darah tinggi dan membantu menurunkan tekanan darah. Blueberry, raspberi, dan strawberi mudah ditambahkan ke menu atau diet harian anda.

Contohnya, gabungkan dengan bijirin atau granola untuk sarapan. Buah-buahan ini juga boleh dimakan sejuk sebagai pencuci mulut yang sihat.

3. Pisang

Selain beri, pisang adalah salah satu makanan yang baik untuk memastikan tekanan darah tetap stabil. Sebenarnya, menurut beberapa kajian, pisang dapat mengatur degupan jantung, tekanan darah, dan menjaga kesehatan jantung.

4. Sayuran Hijau

Selain timun, sayur hijau adalah makanan untuk menurunkan tekanan darah yang boleh anda cuba. Sayuran hijau berdaun kaya dengan kalium yang dapat membantu buah pinggang menyingkirkan natrium melalui air kencing. Nah, inilah yang akhirnya dapat membantu menurunkan tekanan darah.

Kemudian, sayur hijau apa yang mengandungi banyak kalium? Sebut saja, bayam, sayur lobak, kubis, selada romaine, hingga bit hijau. Anda harus mengelakkan sayur-sayuran yang dibungkus, kerana makanan seperti itu sering ditambahkan natrium.

5. Susu Skim dan Yogurt

Susu skim adalah sumber kalsium yang sangat baik dan rendah lemak. Kedua-duanya adalah elemen penting dalam diet untuk menurunkan tekanan darah. Sekiranya anda tidak suka susu, anda boleh menggantinya dengan yogurt. Menurut Persatuan Jantung Amerika, wanita yang makan lima atau lebih porsi yogurt seminggu mempunyai risiko penurunan 20% untuk mengalami tekanan darah tinggi.

6. Ubi bit

Selain empat makanan di atas, bit adalah makanan yang juga dapat menurunkan tekanan darah. Buah ini mengandungi oksida nitrat, yang dapat membantu membuka saluran darah dan menurunkan tekanan darah. Menurut para pakar, nitrat dalam jus bit dapat menurunkan tekanan darah seseorang hanya dalam 24 jam.

Dari Mual ke Tremor

Pakar WHO menyebut tekanan darah tinggi sebagai "pembunuh senyap". Oleh itu, apakah gejala hipertensi yang biasanya dialami oleh penghidap?

Dalam kebanyakan kes, penghidap hipertensi akan mengalami sakit kepala, terutama pada waktu pagi. Walau bagaimanapun, gejala hipertensi bukan hanya itu. Inilah penjelasan menurut pakar WHO dan National Institutes of Health - MedlinePlus.

  1. Pening dan muntah;

  2. Kekeliruan;

  3. penglihatan kabur (masalah penglihatan);

  4. Hidung berdarah;

  5. Sakit dada;

  6. Telinga berdering;

  7. Keletihan;

  8. Irama jantung yang tidak teratur;

  9. Risau; dan

  10. Gegaran otot.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Faedah Air Timun: Kekal Terhidrat dan Sihat.
Garis Kesihatan. Diakses tahun 2020. 13 makanan yang membantu menurunkan tekanan darah.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada Januari 2020. Tekanan darah tinggi - orang dewasa.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 11 Manfaat Kesihatan Pisang yang Mungkin Anda Tidak Ketahui.