Kesihatan

Berbasikal Boleh Mengecilkan Paha, Inilah Penjelasannya

“Berbasikal adalah sukan yang sangat diminati oleh banyak orang kerana banyak faedahnya. Selain meningkatkan kekuatan badan, berbasikal rutin dapat mengecilkan paha. Dengan mengayuh otot kaki akan terbentuk untuk menggantikan lemak di paha.

, Jakarta - Anda dapat melakukan pelbagai sukan untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda, salah satunya adalah berbasikal. Kini berbasikal adalah sukan yang sangat diminati oleh banyak orang kerana banyak faedahnya. Bukan hanya untuk meningkatkan kekuatan badan, bersepeda rutin dapat membantu menurunkan berat badan, termasuk mengecilkan paha.

Kaki adalah satu-satunya perkara yang menggerakkan basikal, jadi otot kaki akan sangat aktif semasa kitaran. Sekiranya anda kerap melakukan senaman, paha anda akan mengecut. Sebaliknya, otot kaki sebenarnya terbentuk untuk menggantikan lemak di paha. Bagaimana, anda berminat mengecilkan paha anda dengan berbasikal?

Baca juga: Inilah Sebab Sihat untuk Berbasikal untuk Badan

Berbasikal untuk Mengecilkan Paha

Berbasikal adalah senaman aerobik yang dapat membantu anda membakar kalori dan mengecilkan beberapa bahagian badan, seperti paha anda. Anda dapat merasakannya semasa melakukan aktiviti berbasikal secara berkala dan tepat. Semasa berbasikal selama 1 jam, anda dapat membakar kira-kira 450 kalori dalam badan.

Lalu, apa yang perlu dipertimbangkan ketika anda ingin mengecilkan paha anda dengan berbasikal? Untuk memastikan otot kaki, anda harus mengekalkan rentak yang konsisten. Gunakan kelajuan kira-kira 80-110 putaran seminit selama 30-60 minit. Selain kecepatan, jangan lupa untuk memperhatikan lokasi berbasikal yang anda gunakan. Berbasikal di bukit menyebabkan otot kaki menjadi lebih ketat.

Perlu juga difahami, paha langsing tidak semestinya diperoleh dengan berbasikal. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), seseorang masih perlu menyesuaikan corak dan cara makan. Beberapa perkara perlu diubah, seperti kelajuan makan mempengaruhi bahagian makanan. Daripada makan cepat, anda harus makan perlahan-lahan supaya anda tidak menambah bahagian makanan. Juga ingat untuk berhenti makan ketika anda merasa kenyang.

Mengubah tingkah laku makan anda akan membantu mengurangkan pengambilan kalori anda. Dengan cara itu lemak badan dikurangkan, atau sekurang-kurangnya tidak meningkat. Diet, digabungkan dengan senaman, dapat membantu mengurangkan kalori dan membakar lemak paha. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan paha langsing yang kuat.

Faedah Lain Berbasikal

Bukan hanya menurunkan berat badan dan mengecilkan paha, dengan melakukan senaman secara berkala, anda juga dapat merasakan beberapa faedah lain, seperti:

1. Meningkatkan Kesihatan Mental

Dengan berbasikal, anda dapat menghilangkan tekanan perasaan, kemurungan, hingga gangguan kecemasan. Semasa berbasikal, anda akan lebih fokus pada proses menunggang basikal. Bukan hanya itu, pemandangan setiap perjalanan yang anda lalui akan membuat anda merasa lebih selesa dan santai, sehingga dapat menjadikan kesihatan mental anda lebih optimum.

Baca juga: Panduan Berbasikal Sihat di New Normal

2. Mengekalkan Keseimbangan dan Kekuatan Badan

Semasa berbasikal, tentu anda memerlukan keseimbangan agar basikal dapat berjalan dengan baik dan tidak jatuh. Ini sebenarnya dapat membantu anda menjaga dan meningkatkan keseimbangan, koordinasi, dan keseluruhan postur tubuh. Keseimbangan seseorang cenderung menurun ketika dia semakin tua, kerana itu, tidak ada salahnya melakukan sukan ini secara berkala.

3. Latih Otot di Badan

Bukan hanya pada kaki, dengan berbasikal anda juga dapat melatih otot ke seluruh badan. Berbasikal juga dapat mengekalkan postur tegak, meningkatkan kekuatan otot perut dan otot belakang, dan meningkatkan kekuatan tulang.

4. Meningkatkan Kesihatan Tulang

Berbasikal dapat meningkatkan kekuatan, keseimbangan dan koordinasi. Ia juga dapat menguatkan kestabilan tulang dan mencegah tubuh kehilangan koordinasi yang menyebabkan seseorang mudah jatuh. Berbasikal juga merupakan bentuk senaman yang ideal jika anda menghidap osteoartritis. Ini kerana berbasikal adalah senaman berimpak rendah yang memberi tekanan pada sendi.

5. Elakkan Penyakit Kardiovaskular

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, berbasikal dapat menjauhkan anda dari penyakit kardiovaskular. Ini termasuk strok, tekanan darah tinggi dan serangan jantung. Kajian Denmark yang dilakukan selama 14 tahun dengan 30,000 orang dalam lingkungan usia 20 hingga 93 tahun, mendapati bahawa berbasikal secara berkala dapat melindungi orang dari penyakit jantung.

6. Mengawal Berat

Berbasikal adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengawal atau menurunkan berat badan. Ini kerana berbasikal dapat meningkatkan metabolisme tubuh, membina otot, dan membakar lemak badan. Berbasikal adalah bentuk senaman yang selesa dan anda dapat menyesuaikan waktu dan intensiti mengikut kehendak dan keperluan anda.

Bolehkah Anda Berbasikal Setiap Hari?

Sebenarnya, sangat mungkin untuk mengayuh basikal setiap hari, terutamanya jika anda menggunakan basikal sebagai alat pengangkutan harian. Namun, anda masih harus memperhatikan keadaan kesihatan anda dan jangan ragu untuk berehat ketika anda mengalami beberapa gejala, seperti sakit, keletihan, atau kekejangan otot.

Walaupun berbasikal dianggap sebagai sukan yang cukup selamat, yang terbaik adalah mengelakkan berbasikal ketika anda baru-baru ini mengalami kecederaan atau sedang hamil. Segera hubungi doktor melalui aplikasi sekiranya anda mengalami masalah kesihatan selepas berbasikal.

Baca juga: Hati-hati, Berbasikal Terlalu Panjang Menyebabkan Gangguan Prostat

Jangan lupa untuk selalu menggunakan peralatan sukan yang lengkap ketika anda akan mengayuh basikal, seperti topi keledar, kasut, dan juga pakaian yang selesa untuk mengelakkan kecederaan. Selain itu, anda juga perlu memperhatikan pelana basikal. Gunakan pelana yang selesa untuk mengekalkan kawasan tulang belakang dan alat kelamin yang sihat pada lelaki. Berbasikal boleh menjadi sukan yang menyeronokkan jika anda melakukan sukan ini bersama-sama dengan saudara atau rakan terdekat.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Saya Perlu Berbasikal untuk Melangsingkan Kaki Saya?
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2021. Berbasikal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Faedah Berbasikal, Petua Keselamatan Plus.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Cara Mendapatkan Paha Tipis Dengan Latihan Basikal