Kesihatan

Ketahui 7 Makanan Berkesan untuk Menghilangkan Perut Kembung

, Jakarta - Perut kembung adalah perkara biasa bagi semua orang. Sudah tentu, perasaan ini akan terasa tidak menyenangkan dan boleh mengganggu aktiviti harian. Sebenarnya, perut yang kembung akan kelihatan seperti bonjolan dan merosakkan penampilan. Apabila perut anda kembung, secara amnya anda akan merasa seperti ingin selalu membuang gas yang ada di dalam perut. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara merawat perut kembung.

Perut kembung disebabkan oleh tubuh yang mempunyai terlalu banyak gas, air, dan bahan yang sukar dicerna, sehingga perut terasa kembung dan kelihatan kembung. Perut kembung boleh disebabkan oleh mengambil terlalu banyak minuman ringan, makan terlalu banyak, makan terlalu cepat, dan sebagainya. Untuk melegakan masalah perut, anda mesti memperhatikan makanan yang anda makan.

Cara merawat perut kembung dengan memakan makanan ini

Banyak makanan dengan bahan semula jadi dapat mengatasi atau merawat perut kembung yang berlaku di dalam badan. Lalu, makanan apa yang boleh dimakan sehingga perut kembung dapat diatasi? Berikut adalah senarai:

  1. Halia

Mengonsumsi minuman yang mengandungi halia boleh menjadi kaedah yang kuat untuk mengatasi kembung perut. Halia adalah salah satu ubat herba yang mempunyai banyak faedah. Kandungan anti-radang pada halia dapat mengatasi perut kembung yang berlaku kerana lebihan gas di dalam badan. Kandungan zingibain dalam halia juga dapat membantu tubuh menguraikan protein yang telah terkumpul.

  1. Timun

Cara lain untuk mengatasi kembung perut adalah makan timun. Kandungan quercetin dalam timun dapat menjadi antioksidan yang membuat kembung kembali normal. Selain itu, kandungan silika, asid kafeik, dan vitamin C dapat mencegah kekurangan cairan dalam tubuh. Lebih praktikal, timun boleh dimakan secara langsung tanpa tambahan.

  1. Pisang

Makan pisang juga boleh menjadi kaedah yang kuat untuk mengatasi kembung perut. Kandungan kalium dalam pisang dapat mengurangkan kembung yang terjadi di perut. Pisang kaya dengan kalium dapat membantu tubuh mengeluarkan natrium dan air. Walaupun begitu, kesan kalium tidak langsung dirasakan. Kembung secara beransur-ansur akan berkurang.

  1. Lemon

Mengonsumsi lemon juga boleh menjadi kaedah untuk merawat perut kembung. Lemon dapat membantu tubuh melegakan kembung dan senak. Cecair yang dihasilkan oleh lemon dapat mengatasi dehidrasi yang terjadi, sekaligus menjadikan saluran pencernaan lebih lancar. Dengan cara itu gas, air, atau bahan yang tidak dapat diproses oleh badan akan dikeluarkan.

  1. Pawpaw

Buah betik juga boleh menjadi alternatif untuk merawat perut kembung. Terdapat banyak faedah yang dapat diberikan kepada tubuh dengan memakan betik. Pepaya mempunyai kandungan yang dapat membantu memecah protein di saluran pencernaan. Selain itu, betik juga kaya dengan serat dan bahan anti-radang yang dapat mempercepat mengatasi perut kembung.

  1. Tembikai

Tembikai juga merupakan salah satu makanan yang paling berkesan untuk merawat perut kembung. Buah ini kaya dengan kandungan kalium, sama seperti pisang. Selain itu, kandungan diuretik dalam tembikai dapat mendorong tubuh membuang air kecil. Ini dapat menghilangkan kembung yang mengganggu di perut. Buah ini juga kaya dengan elektrolit yang dapat mencerna banyak zat.

  1. Yogurt

Kandungan probiotik dalam yogurt adalah salah satu cara untuk merawat perut kembung. Kandungan ini akan mendorong pertumbuhan bakteria baik, sehingga perut kembung dapat diatasi. Di samping itu, agar perut kembung diselesaikan dengan lebih cepat, anda boleh mengambil yogurt yang dicampur dengan buah-buahan di atas.

Itulah 7 makanan yang berkesan untuk menghilangkan kembung. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perut kembung, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, ibu juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah mereka dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Inilah 5 Cara Mengatasi Perut Kembung
  • 5 Makanan Yang Menyebabkan Perut Kembung
  • Kenali Perut Kembung dan Penyelesaian untuk Mengatasinya