Kesihatan

Ketahui lebih lanjut mengenai faedah makan yang sihat untuk tubuh

, Jakarta - Makan adalah aktiviti yang pastinya tidak dapat dilewatkan setiap hari. Dengan makan, anda akan mendapat tenaga dan juga pengambilan nutrien dan vitamin. Pemenuhan keperluan ini pastinya menjadikan kesihatan lebih optimum. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan yang berlebihan juga meningkatkan risiko kesihatan yang buruk.

Baca juga : Cara Melaksanakan Tabiat Makan Sihat pada Remaja

Adakah anda pernah mendengar bersungguh-sungguh makan ? Makan bijaksana adalah teknik yang digunakan untuk meningkatkan tabiat makan yang baik. Bukan hanya menjaga kesihatan fizikal, bersungguh-sungguh makan Ia juga sering dilakukan untuk membantu meningkatkan kesihatan mental seseorang. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak mengenai bersungguh-sungguh makan dan faedahnya untuk badan. di sini!

Ayuh, berkenalan dengan Mindful Eating

Bukan hanya melibatkan mulut dan deria rasa, makan adalah aktiviti yang melibatkan banyak bahagian badan yang lain. Bermula dari otak hingga ke organ pencernaan. Walaupun anda makan, anda harus mengunyah makanan dengan baik, sehingga tidak terlalu cepat atau terlalu lambat.

Mengunyah terlalu cepat makanan yang anda makan membuatkan anda makan lebih banyak makanan. Walaupun mengunyah terlalu perlahan, dapat juga meningkatkan risiko gangguan kesihatan gigi. Untuk itu, anda memerlukan kesedaran yang baik semasa makan makanan. Keadaan ini dikenali sebagai bersungguh-sungguh makan .

Makan bijaksana adalah konsep di mana anda menjaga kesedaran sepenuhnya ketika memakan makanan atau minuman yang masuk ke dalam badan. Kebiasaan ini akan membuat anda lebih memperhatikan berapa banyak makanan, jenis makanan, dan bagaimana perasaan anda ketika makan.

Teknik ini juga melibatkan emosi dan perasaan orang yang melakukannya. Ini akan menjadikan anda lebih memahami keadaan badan ketika anda merasa kenyang atau lapar. Semasa berlari bersungguh-sungguh makan , anda juga diharapkan dapat makan makanan tanpa gangguan. Maksudnya, aktiviti yang dijalankan hanyalah makan dan tidak ada aktiviti lain.

Semasa menjalani makan dengan teliti, Anda diharapkan lebih bijak dalam memakan makanan. Ini dilakukan untuk mengatasi rasa bersalah dan kegelisahan terhadap makanan. Di samping itu, anda juga dapat lebih menghargai makanan.

Tetapi untuk diingat, bersungguh-sungguh makan adalah proses anda menikmati setiap makanan yang anda makan. Bukan mengurangkan atau menambah makanan, tetapi lebih memahami keperluan anda sendiri.

Baca juga : Gaya Makan Cepat atau Lambat? Inilah kesannya

Khasiat Makan Berkhasiat untuk Badan

Bukan hanya mencetuskan anda untuk mempunyai tabiat makan yang lebih baik. sebenarnya, bersungguh-sungguh makan mempunyai kebaikan untuk tubuh. Berikut adalah faedah makan yang sihat untuk tubuh:

  1. Dengan menikmati tekstur dan rasa makanan, keadaan ini sebenarnya dapat meningkatkan mood menjadi lebih baik.
  2. Kebiasaan bersungguh-sungguh makan dapat membuat anda lebih bijak ketika memilih makanan, sehingga dapat membantu menjaga kesihatan pencernaan.
  3. Menikmati makanan dengan tenang sebenarnya dapat membuat anda mengurangkan gangguan kecemasan yang anda alami.
  4. Dengan menikmati makanan dan mengunyah makanan dengan betul, kebiasaan ini akan membuat anda merasa kenyang dengan bahagian yang tidak berlebihan. Tabiat ini juga dapat membantu menurunkan berat badan.
  5. Tidak hanya memperhatikan kesihatan tubuh, anda juga akan lebih peduli dengan makanan yang anda makan. Ini melibatkan dari mana makanan itu datang sehingga boleh dimakan.

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk mencuba bersungguh-sungguh makan . Bermula dari makan makanan secara sederhana, mengunyah lebih baik, tidak melambatkan jadual makan, dan menyelesaikan makanan yang anda makan.

Baca juga : Petua Makan yang Baik untuk Mencegah Masalah Pencernaan

Tabiat ini perlu dilakukan secara beransur-ansur. Sekiranya anda ingin mengubah tabiat makan anda, tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor lebih banyak agar keadaan kesihatan anda terjaga dengan baik. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Persatuan Diabetes Amerika. Diakses pada tahun 2021. Makan dengan penuh perhatian: Seni Kehadiran Semasa Anda Makan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Makan Menarik 101 - Panduan Pemula.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2021. Makan Sedap.
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 8 Langkah untuk Memakan Makan.