Kesihatan

Ingin Terus Meludah Semasa Berpuasa? Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Walaupun dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, sebenarnya ada juga banyak masalah kesehatan yang dapat terjadi ketika seseorang berpuasa. Salah satu masalah kesihatan unik yang sering dikeluhkan oleh orang ketika berpuasa adalah dorongan untuk terus meludah. Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut hipersalivasi.

Selalu merasa seperti meludah terus-menerus, tentu saja membuat penderitanya tidak selesa. Jadi, apa yang harus dilakukan untuk mengatasi perkara ini?

Apa itu Hypersalivation?

Air liur atau air liur adalah cecair yang dihasilkan oleh kelenjar air liur di rongga mulut. Cecair ini berperanan dalam sistem pencernaan, karena berguna untuk membantu proses menelan makanan dengan melembutkan makanan, dan juga mengandung enzim pencernaan.

Air liur juga berfungsi untuk menjaga kesihatan mulut, kerana cairan tersebut dapat mencegah mulut kering, menghilangkan bakteria, menyembuhkan luka di mulut, dan melindungi mulut dari racun. Namun, jika pengeluaran air liur terlalu banyak, ini mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu.

Hypersalivation adalah keadaan yang berlaku kerana pengeluaran air liur yang berlebihan, menyebabkan seseorang merasa seperti meludah terus-menerus, kerana tidak selesa dengan jumlah air liur yang berlebihan di dalam mulut. Rata-rata kelenjar air liur menghasilkan sekitar 0.5 liter – 1.5 liter air liur setiap hari. Biasanya ketika berpuasa, pengeluarannya berlaku seperti biasa atau bahkan cenderung menurun.

Walau bagaimanapun, hipersalivasi juga mungkin berlaku akibat tidak makan dan minum sepanjang hari, membuat anda merasa sangat ingin makan sesuatu. Akhirnya, secara tidak sedar, kelenjar air liur akan menghasilkan air liur yang berlebihan apabila anda membayangkan makanan atau minuman tertentu yang anda mahukan.

Baca juga: Bahaya Meludah Tidak Bermakna

Punca Hipersalivasi

Untuk menentukan rawatan apa yang sesuai untuk hipersalivasi anda, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkan keadaan itu berlaku. Kelenjar air liur cenderung menghasilkan lebih banyak air liur pada waktu-waktu tertentu, seperti ketika anda makan, ketika anda stres, atau ketika anda merasa sakit atau sakit.

Ini kerana kelenjar air liur dipengaruhi oleh saraf autonomi, iaitu saraf yang berfungsi tanpa badan menyedarinya. Namun, dalam kes hipersalivasi, penyebabnya dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu penyebab fisiologi (normal) atau penyebab patologi (penyakit tertentu). Dalam keadaan normal, pengeluaran kelenjar air liur berlebihan disebabkan oleh:

  • Makanan tertentu, contohnya semasa anda makan makanan masin.
  • Rasa takut atau tertekan.
  • Apabila anda merasa seperti makan sesuatu yang anda mahukan. Nah, inilah sebab yang sering menyebabkan seseorang mengalami hipersalivasi ketika berpuasa.

Walau bagaimanapun, hipersalivasi dianggap tidak normal apabila disebabkan oleh perkara berikut:

  • Penyakit tiroid. Untuk mengetahui apakah hipersalivasi yang anda alami disebabkan oleh gondok, anda perlu melakukan pemeriksaan untuk mengetahui tahap hormon tiroid dalam badan anda. Dalam kes ini, anda perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan.
  • Tonsillopharyngitis, juga dikenali sebagai radang tekak.

Baca juga: Mudah Berjangkit, 5 Ini Menyebabkan Sakit Tekak

  • Faktor psikologi, seperti tabiat tertentu yang dimiliki sejak kecil atau akibat meniru orang di sekeliling kita. Ini tentu saja harus dibincangkan dengan pakar yang menangani tingkah laku seseorang.

Cara Mengatasi Hipersalivasi

Pengeluaran air liur yang berlebihan biasanya akan berhenti dan kembali normal setelah penyebabnya dirawat. Oleh itu, anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui punca sebenar hipersalivasi.

Menyikat gigi secara berkala juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengawal hipersalivasi kerana mempunyai kesan pengeringan pada mulut. Kesan serupa juga boleh didapati semasa anda membilas mulut menggunakan ubat kumur yang mengandungi alkohol.

Selain itu, hipersalivasi juga dapat diatasi dengan mengambil ubat yang mengandung glycopyrrolate dan scopolamine . Kedua-dua bahan berfungsi dengan menyekat impuls saraf ke kelenjar air liur, sehingga mulut menghasilkan air liur yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, kedua-dua ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gangguan kencing, mulut kering, hiperaktif, dan gangguan visual.

Baca juga: 3 Punca Bayi Mengeringkan Banyak Air dan Cara Mengatasinya

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keinginan untuk sering meludah ketika berpuasa. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai hipersalivasi, jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found