Kesihatan

Bolehkah Kanser Kelenjar Air liur Disembuhkan Tanpa Pembedahan?

, Jakarta - Kanser kelenjar air liur adalah sejenis barah yang jarang berlaku yang bermula di kelenjar air liur. Tumor kelenjar yang kemudian menjadi ganas dan disebut barah boleh bermula dari kelenjar air liur di mulut, leher, atau tekak. Fungsi utama kelenjar air liur adalah membuat air liur, yang membantu pencernaan, menjaga mulut lembap dan menyokong gigi yang sihat.

Seseorang mempunyai tiga pasang kelenjar air liur di bawah dan di belakang rahang, parotid, sublingual, dan submandibular. Banyak kelenjar air liur kecil terdapat di bibir, di dalam pipi, dan di seluruh mulut dan tekak.

Tumor kelenjar air liur paling sering terjadi pada kelenjar parotid, menyumbang hampir 85 peratus daripada semua tumor kelenjar air liur. Kira-kira 25 peratus tumor parotid adalah barah (tumor yang ganas). Namun, untungnya barah ini dapat diubati dengan rawatan seperti pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi.

Baca juga: Ini adalah Faktor Risiko untuk Kanser Kelenjar Air liur

Oleh itu, Bolehkah Diatasi Tanpa Pembedahan?

Rawatan untuk barah air liur umumnya melibatkan pembedahan, terapi radiasi, kemoterapi, atau kombinasi antara kedua-duanya. Pembedahan biasanya merupakan bentuk rawatan utama untuk barah kelenjar jenis ini. Jadi mungkin sukar sekiranya tidak dilakukan dengan tindakan ini.

Pasukan pembedahan perlu membuang seluruh kelenjar air liur, bersama dengan saraf dan saluran di mana barah telah merebak. Sekiranya tumor kecil dan mudah diakses, pakar bedah hanya dapat membuang tumor dan sejumlah kecil tisu di sekitarnya.

Di samping itu, terdapat dua jenis rawatan lain yang boleh digabungkan, termasuk:

  • Sinaran.

Pasukan rawatan barah mengarahkan zarah atau pancaran tenaga tinggi pada tumor untuk memperlambat pertumbuhan atau memusnahkan sel barah. Jenis terapi radiasi yang paling biasa untuk barah kelenjar air liur adalah terapi sinaran pancaran luaran.

Ia memberikan tahap radiasi yang kuat. Seseorang biasanya memerlukan rawatan radiasi setiap hari selama 5 hari seminggu. Rawatan ini akan dijalankan sehingga 7 minggu. Jenis terapi radiasi yang lebih baru yang mungkin lebih berjaya termasuk radiasi hiperfraksinasi dipercepat. Ini membahagikan rawatan kepada beberapa dos kecil sehari.

  • Kemoterapi

Doktor juga boleh memerintahkan kemoterapi ketika barah itu merebak ke bahagian tubuh yang lain. Penghidapnya akan mengambil ubat melalui mulut atau secara intravena untuk membunuh sel barah. Terdapat pelbagai jenis ubat yang diberikan oleh pasukan rawatan barah sendiri atau bersama dengan ubat lain, seperti 5-fluorouracil (5-FU), atau karboplatin.

Baca juga: Mendiagnosis Kanser Kelenjar Air liur dengan 5 Cara Ini

Perhatikan Gejala Kanser Kelenjar Air liur

Terdapat beberapa tanda dan gejala tumor kelenjar air liur yang perlu diperhatikan, iaitu:

  • Benjolan atau bengkak muncul di atau dekat rahang, atau di leher atau mulut;

  • Mati rasa di bahagian muka;

  • kelemahan otot di satu sisi muka;

  • kesakitan berterusan di kawasan kelenjar air liur;

  • Kesukaran menelan;

  • Kesukaran membuka mulut dengan lebih luas.

Mengalami benjolan atau kawasan bengkak di dekat kelenjar air liur adalah tanda yang paling biasa dari tumor kelenjar air liur, tetapi itu tidak bermakna anda menghidap barah. Sebilangan besar tumor kelenjar air liur bukan barah (jinak). Banyak keadaan bukan barah yang menyebabkan kelenjar liur membengkak, termasuk jangkitan atau batu pada saluran kelenjar air liur.

Baca juga: Cara Mencegah Kanser Kelenjar Air liur

Walau bagaimanapun, penting untuk segera mengunjungi hospital dan membuat janji temu dengan doktor jika anda mempunyai tanda-tanda atau gejala yang membimbangkan seperti yang disebutkan di atas. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor di untuk mendapatkan rawatan doktor dengan lebih mudah dan praktikal.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tumor Kelenjar Air liur.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Kanser Kelenjar Air liur.
Institut Kanser Negara. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Kanser Kelenjar Air liur.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found