Kesihatan

Kenali Teknologi Pembuatan Vaksin COVID-19

, Jakarta - Vaksin Covid-19 adalah vaksin yang digunakan untuk melawan dan memutuskan rantai penularan virus korona. Ia terkenal dan difahami dengan baik. Namun, pernahkah anda terfikir bagaimana proses pembuatan vaksin ini sebenarnya? Teknologi apa yang digunakan dalam pembuatan vaksin COVID-19?

Setakat ini, terdapat beberapa jenis vaksin yang beredar dan diketahui dapat membantu melawan virus yang menyebabkan penyakit. Namun, sejak kebelakangan ini vaksin COVID-19 nampaknya telah mencuri perhatian. Sebab, kehadiran vaksin ini diharapkan dapat membantu menghilangkan virus korona yang masih menjadi wabah. Sebenarnya, proses membuat vaksin korona tidak jauh berbeza dengan jenis vaksin lain. Untuk lebih jelas, lihat ulasannya di sini!

Baca juga: Ini adalah penyebab munculnya varian baru virus korona

Teknologi Di Sebalik Vaksin COVID-19

Melancarkan Kompas.com, seorang ahli farmasi dari Oregon State University, Amerika Syarikat, Prof Taifo Mahmud mengatakan bahawa terdapat dua jenis teknologi pengembangan vaksin utama, iaitu teknologi klasik dan terkini. Teknologi klasik adalah cara membuat vaksin yang telah dilakukan sejauh ini dan telah menghasilkan pelbagai jenis vaksin, termasuk vaksin polio, vaksin rabies, hingga vaksin hepatitis A.

Cara pembuatan vaksin ini melibatkan keseluruhan jenis virus yang kemudian dibunuh atau dilemahkan. Dengan kata lain, vaksin dibuat dan dikembangkan dengan menggunakan virus yang tidak aktif. Bagi vaksin COVID-19, teknologi ini digunakan dalam pengembangan vaksin dari vaksin Sinovac dan Sinopharm. Selain itu, ada sejumlah teknologi lain yang digunakan untuk mengembangkan vaksin koronavirus, termasuk:

  • Zarah Seperti Virus (VLP)

Dalam teknologi VLP, pengembangan vaksin dilakukan dengan menggunakan zat atau jenis virus yang memiliki struktur yang serupa dengan virus korona. Walau bagaimanapun, vaksin tidak mempunyai genom virus.

Baca juga: Mutasi Virus Corona dan Keupayaan mRNA Terhad

  • Vektor Vaksin Viral

Tidak jauh bezanya, teknologi pembuatan vaksin COVID-19 juga menggunakan virus lain. Kaedah ini dikembangkan oleh beberapa pengeluar vaksin, seperti Astrazeneca, Janseen, dan Gamaleya.

  • teknologi mRNA

Sementara itu, Moderna, Pfizer, dan CureVac sedang mengembangkan vaksin dengan teknologi utusan RNA (mRNA). Jenis vaksin ini dikembangkan dengan bahan genetik, iaitu protein lonjakan dari COVID-19. Bahan-bahan ini kemudiannya akan digunakan untuk memberi petunjuk kepada sel-sel tubuh dan memicu pembentukan antibodi terhadap virus.

  • Teknologi Protein Subunit

Subunit protein adalah teknologi pengembangan vaksin yang menggunakan teknik protein. Dalam hal ini, protein dibuat khusus untuk meniru protein semula jadi dalam coronavirus. Setelah memasuki tubuh, vaksin akan memicu reaksi antibodi untuk melawan virus dan mencegah jangkitan. Salah satu vaksin yang dikembangkan dengan teknologi ini adalah vaksin Novavax.

  • Sel Pembentang Antigen (APC)

Ada juga teknologi vaksin yang disebut antigen-present cell (APC). Dia mengatakan, teknologi ini digunakan untuk vaksin yang sedang dikembangkan di Indonesia.

Apa pun jenis dan teknologi yang digunakan, semuanya bertujuan untuk menghasilkan vaksin yang sama, iaitu vaksin untuk melawan penyebaran virus korona. Seperti diketahui, sejak akhir tahun 2019, virus ini muncul dan perlahan-lahan menjadi wabak di seluruh dunia. Hingga kini, sejumlah penyelidik dan pengeluar terus mengembangkan vaksin COVID-19 untuk memerangi virus tersebut.

Baca juga: Mutasi Virus Corona N439K Kekebalan kepada Vaksin COVID-19

COVID-19 dapat dicirikan oleh beberapa gejala, termasuk demam dan sesak nafas. Sekiranya anda mengalami simptom penyakit yang teruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mengetahui penyebabnya. Untuk mempermudahnya, anda boleh mencari senarai hospital berdekatan dan membuat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan :
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Mengetahui Pelbagai Teknologi untuk Membuat Vaksin Covid-19 di Dunia.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Vaksin COVID-19: Teknologi baru yang memungkinkannya.
Persatuan Imunologi British. Diakses pada tahun 2021. Jenis vaksin untuk COVID-19.
Corona.jakarta.go.id. Diakses pada tahun 2021. Kenali Vaksin Covid-19, Ayuh!
The New York Times. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana Vaksin Novavax Berfungsi.
Kesihatan yang sangat baik. Diakses pada tahun 2021. Gambaran Keseluruhan Vaksin Novavax COVID-19.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found